Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
·         Στη Βυζαντινή εποχή σε συγγράμματα συναντάμε πολλά απ' τα σημερινά βότανα όπως τη μολόχα, το κόλιανδρο, το κάρδαμο και άλλα.
·         Γεγονός που φανερώνει την καθημερινή χρήση τους, ήταν η εμφάνιση της Αγίας Αναστασίας, που εικονίζεται συχνά στη βυζαντινή τέχνη με μπουκαλάκια φαρμάκων και βότανα στο χέρι. Ονομάστηκε φαρμακολύτρα, αυτή που σώζει με φάρμακα τους ανθρώπους, αφού έτρεχε στις φυλακές όπου υπήρχαν Χριστιανοί φυλακισμένοι και θεράπευε τις πληγές τους με βότανα και φάρμακα. Στην Ελλάδα θεωρείται Αγία-γιατρός και αγία των βοτάνων.

·         Στα βυζαντινά χρόνια τα χόρτα και τα λαχανικά θεωρούνταν κατώτερες τροφές γι’αυτό οι καλοφαγάδες τα απέφευγαν. Στα τραπέζια των πλουσίων και των αυτοκρατόρων σπάνια συναντούσες χόρτα και λαχανικά. Αντίθετα ο απλός λαός αλλά και ο κλήρος εκτιμούσαν ιδιαίτερα τα φρούτα, τα λαχανικά και τα άγρια χόρτα. Τα μοναστήρια γίνονται κέντρα βοτανοθεραπείας. Οι μοναχοί έφτιαχναν φαρμακευτικά φυτά, έλαια και αλοιφές που χρειάζονταν για τη θεραπεία των ασθενών. Με την έλευση της τυπογραφίας, η κλασική γνώση ξεφεύγει από τους τοίχους των μοναστηριών. Οι συνταγές που είχαν διασωθεί από αρχαία κείμενα μεταπλάστηκαν και εμπλουτίστηκαν στο πέρασμα των χρόνων και έρχονται να συμπληρώσουν τη λαϊκή ιατρική.
·         Αυτό υποδεικνύεται και από την εφαρμογή τους σε κλάδους της ιατρικής όπως η παιδιατρικής όπου συμφώνα με ιστορικές πήγες τα νεογέννητα έκαναν το πρώτο τους λουτρό σε νερό με βότανα.
·         Τα φαρμακευτικά βότανα πωλούνταν από πλανοδίους φαρμακοπώλεις.

·         Η γνώση για την επίδραση των βοτάνων στο σώμα συνέχισε να διαδίδεται από την αρχαιότητα και κατά τη περίοδο της επικράτησης των Ρωμαίων ενώ ύστερα από την πτώση της Ρώμης πολλοί επιστήμονες της εποχής κατέφυγαν στο Βυζάντιο μεταφέροντας μαζί τους τα συγγράμματα και τις γνώσεις τους. Οι Άραβες μετέφρασαν πολλά από τα συγγράμματα περί βοτάνων και αρωματικών ουσιών και μία νέα εποχή άρχισε στο χώρο του εμπορίου των αρωματικών ουσιών. Ήδη από τον 10ο αιώνα μ.Χ ο Πέρσης Ibn – Sina γνωστός και ως Avicenna εισήγαγε τη διαδικασία της απόσταξης των αιθέριων ελαίων. Οι σταυροφορίες του 12ου αιώνα μ.Χ συνέβαλαν στο να μεταδοθεί η γνώση της απόσταξης και στην Ευρώπη ενώ η εμφάνιση του τυπογραφείου έδωσε νέα ώθηση στη συγγραφή βιβλίων όπου καταγράφονταν τρόποι απόσταξης αλλά και χαρακτηριστικά των διαφόρων βοτάνων και αρωματικών ουσιών. 
Κόλιανδρο

Κάρδαμο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου