Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
·         Στη Βυζαντινή εποχή σε συγγράμματα συναντάμε πολλά απ' τα σημερινά βότανα όπως τη μολόχα, το κόλιανδρο, το κάρδαμο και άλλα.
·         Γεγονός που φανερώνει την καθημερινή χρήση τους, ήταν η εμφάνιση της Αγίας Αναστασίας, που εικονίζεται συχνά στη βυζαντινή τέχνη με μπουκαλάκια φαρμάκων και βότανα στο χέρι. Ονομάστηκε φαρμακολύτρα, αυτή που σώζει με φάρμακα τους ανθρώπους, αφού έτρεχε στις φυλακές όπου υπήρχαν Χριστιανοί φυλακισμένοι και θεράπευε τις πληγές τους με βότανα και φάρμακα. Στην Ελλάδα θεωρείται Αγία-γιατρός και αγία των βοτάνων.

Φυτά στην Αρχαιότητα

Τα διάφορα φυτά στην αρχαιότητα εκτός από το να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων, χρησιμοποιούνταν επίσης στον καλλωπισμό, αλλά και στην παραγωγή διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Οι Μινωίτες και οι Μυκηναΐοι χρησιμοποιούσαν ρίζες, ξύλα, φλοιούς, άνθη, βλαστούς, καρπούς, σπόρους, έλαια και ρητίνες από διάφορα φαρμακευτικά φυτά και βότανα τα οποία φύονταν στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα πραγματοποιούσαν εισαγωγή πρώτων υλών φυτικής προέλευσης, εξάγοντας παράλληλα δικά τους αρωματικά και φαρμακευτικά προϊόντα. Πολλά μάλιστα από τα προϊόντα αυτά πέρα από το φαρμακευτικό, θρησκευτικό και τελετουργικό ρόλο τους, χρησιμοποιούνταν επίσης και σε διάφορες μαγείες. Ο ελλαδικός χώρος λόγω της συστάσεως του εδάφους, της φυσικής του διαμόρφωσης, αλλά και του κλίματός του, διέθετε πλουσιότατη χλωρίδα από την αρχαιότητα, με την Κρήτη να αποτελεί έναν βοτανολογικό παράδεισο.

Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά


Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά της Πελοποννήσου


Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της αρχαιότητας


ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ


ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ MOU: ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ: Η ΙAΤΡΙΚΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ


ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ MOY: Υπερ-τροφές: τα νέα φάρμακα


Η Δράση μας

Μια από τις μεγαλύτερες ευεργεσίες της ελληνικής και, γενικότερα, της μεσογειακής γης ακούει στο όνομα «βότανα και αρωματικά φυτά». Τα τελευταία μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ποικίλους τρόπους και, ανάλογα, να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας, να καλλωπίσουν ή να προσθέσουν το πολύτιμο «λιθαράκι» τους στην αισθητική. Παρά τη μεγάλη όμως σημασία τους ελάχιστα γνωρίζουμε γι’ αυτά. Στα πλαίσια των πολιτιστικών προγραμμάτων που προκηρύχθηκαν τη φετινή χρονιά, η ομάδα μας επιχείρησε να γνωρίσει αυτόν τον κόσμο και να ερευνήσει σχετικά με τα πιο γνωστά ελληνικά βότανα, την περιοχή προέλευσής τους, τη μετατροπή τους σε ευεργετικά για τον άνθρωπο προϊόντα (μεταποίηση), καθώς και το ρόλο που αυτά διαδραματίζουν σε καίριους τομείς της ανθρώπινης ζωής, όπως υγεία, περιβάλλον, τοπική και εθνική οικονομία κτλ. Σε αυτό το blog εκθέτουμε αποτελέσματα της αναζήτησής μας και αναμένουμε με προθυμία τη συμβολή όλων σε αυτήν την προσπάθεια…
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Κυριαζή Ευαγγελία
                                        Τζιάλη Ελένη

Οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία από την καλλιέργεια και μεταποίηση αρωματικών φυτών και βοτάνων


Οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία από την καλλιέργεια και μεταποίηση αρωματικών φυτών και βοτάνων

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Βότανα Ηπείρου

ΠΡΙΜΟΥΛΑ – ΚΟΥΛΙΑΣΤΡΑΝΤΟ (PRIMULA VERIS)
Πολυετές φυτό με πράσινες ροζέτες από ζαρωμένα φύλλα και λεπτό μίσκο, στεφανωμένο από κίτρινα λουλούδια με άρωμα μελιού που μοιάζουν χρυσά κηροπήγια και βγαίνουν τον Μάιο και τον Ιούνιο. Τα μέρη που χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς είναι η ρίζες και τα άνθη. Η ρίζα είναι καταπραϋντική, αποχρεμπτική και συνιστάται για την καταρροή και το βήχα. Τα άνθη κάνουν καλό στην αϋπνία και στην νευρική ένταση. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση αυτού του φυτού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί μπορεί να διεγείρει τη μήτρα.

Βότανα Μακεδονίας

Τσάι του Βουνού. Sideritits scardica Griseb.
 Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το τσάι του Ολύμπου που παρασκευάζεται από το συγκεκριμένο είδος. Οι ευεργετικές του ιδιότητες σε κρυολογήματα και ασθένειες του ανώτερου αναπνευστικού το έκαναν ευρύτερα γνωστό σε όλο τον Κόσμο. Το σημαντικότερο δεδομένο στο κεφάλαιο Τσάι του βουνού όμως δεν είναι η θεραπευτικές του ιδιότητες αλλά ο κίνδυνος εξαφάνισης που διατρέχει το φυτό. Δυστυχώς η απληστία κάποιων οδήγησε το φυτό στο κόκκινο. Αυτό που συλλέγουμε είναι τα άνθη , ποιος ο λόγος να ξεριζωθεί όλο το φυτό.